Belegger » Specials » Uitgeverijen

Uitgeverijen in Nederland

Er zijn in Nederland ongeveer 4.500 uitgeverijen waarvan circa honderd zeer winstgevend. Deze verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de totale omzet. Uitgevers in Nederland vallen onder het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) of Vereniging Zelfstandige Uitgevers (VZU). Het NUV vertegenwoordigd meer dan 90 procent van de Nederlandse uitgeverijensector.

Algemeen

Uitgeverijen zijn ondernemingen die informatieproducten aanbieden aan haar klanten. Dit kan op heel veel soorten gebieden. Het Nederlands Uitgeversverbond erkend vijf zelfstandige groepsverenigingen:
  1. Groep Algemene Uitgevers (GAU)
  2. Literaire Uitgeversgroep
  3. Groep Educatieve Uitgevers (GEU)
  4. Media voor Vak en Wetenschap (MVW)
  5. Groep Publiekstijdschriften

En drie subgroep verenigingen:
  1. Werkgroep Non-fictie
  2. Werkgroep Kinderboekenuitgevers
  3. NDP Nieuwsmedia

De Vereniging van Zelfstandige Uitgevers is een partnerschap van ongeveer 200 kleine uitgevers in heel Nederland.

Activiteiten

Hieronder een opsomming van alle activiteiten behorend bij een uitgeverij:
  • Het realiseren van manuscripten. Als een auteur zijn boek wilt laten uitgeven stelt hij deze voor aan de uitgever. Bij goedkeuring moet de uitgever het manuscript beoordelen, controleren en uitgeven.
  • Het bemachtigen van rechten om bestaand werk uit te geven. Vertalingen of de uitgave van een herziende versie zijn voorbeelden hiervan.
  • Publicatie van boeken, tijdschriften en kranten.
  • Daarbij dient een uitgeverij ook haar administratie op orde te hebben en aan promotie te doen zodat haar publicaties worden verkocht.
  • Tot slot horen opslag, verzending en distributie ook bij de taken van een uitgeverij.

Online trend

Het is lastig voor uitgeverijen om mee te gaan met onze snel veranderende maatschappij. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden voor je laptop of tablet dat het concurrenten zijn geworden van de tastbare boeken, kranten en tijdschriften. Uitgevers proberen een brug te creëren met visuele media. Je ziet nu steeds vaker online kranten.