Belegger » Specials » Zuid koreaanse beurs
No guts no glory

Beleggen op de Zuid-Koreaanse beurs

Zuid-Korea is een land waar prima in kan worden belegd. Er zijn een aantal bekende Zuid-Koreaanse bedrijven zoals Samsung Electronics die beursgenoteerd zijn en het extra leuk maken om in de Zuid-Koreaanse beurs te beleggen.

Zuid-Koreaanse beurs

Er zijn diverse Zuid-Koreaanse bedrijven die beursgenoteerd zijn. Een aantal bedrijven zijn Samsung Electronics (een conglomeraat die actief is in de sector elektronica), LG Display ('s werelds grootste LCD-paneel maker, dus ook actief in elektronica) en SK Hynix ( een leverancier van geheugen chipkaarten). Er zijn nog tal andere Zuid-Koreaanse bedrijven op de beurs dus genoeg opties om te beleggen in de Zuid-Koreaanse beurs.

Beleggen

Beleggen in Zuid-Koreaanse bedrijven is dus mogelijk. Er zijn nog wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je wilt beleggen:
 • De Zuid-Koreaanse geldeenheid is de won. Dit is ook de geldeenheid waarmee belegd wordt.
 • Elk land heeft een index en die van Zuid-Korea heet KOSPI Index. Deze index is weer verdeeld in twee subindices namelijk de KOSPI 50 en de KOSPI 200. In de beursindex KOSPI 50 staan de 50 grootste bedrijven met de grootste beurswaardes van de Korea Stock Exchange. De index van KOSPI 200 is een lijst van de 200 grootste bedrijven.

KOSPI Index

Er zijn veel bedrijven aangesloten aan de beurs van Zuid-Korea. Deze beurs wordt ook wel de Korea Stock Exchange genoemd. De bedrijven die hieraan gekoppeld worden zijn de grootste en meest dynamische bedrijven van Zuid-Korea. Deze bedrijven samen worden de KOSPI index genoemd. Op basis van de prijzen van deze 50 en 200 grootste Zuid-Koreaanse bedrijven wordt de Koreaanse economie gepresenteerd in de KOSPI 50 en de KOSPI 200. De index wordt real time berekend. Dit houdt in dat de waarde constant verandert en dus erg gevoelig is voor veranderingen binnen onderstaande bedrijven. De KOSPI 4 januari 1980 voor het eerst open met een waarde van 100 punten. Hieronder is een deel van de lijst KOSPI 50 te vinden:
 1. Samsung Electronics
 2. SK Hynix
 3. HyundaiMtr
 4. NAVER
 5. POSCO
 6. ShinhanGroup
 7. Mobis
 8. SKTelecom
 9. KiaMtr
 10. KEPCO
 11. KBFinancialGroup
 12. Samsung LIFE
 13. SamsungF&MIns
 14. KT&G
 15. HANAFINANCIALGR
 16. LGCHEM
 17. LG Display
 18. SamsungC&T
 19. AMOREPACIFIC
 20. KT

Zuid-Koreaans bedrijf LG Display

LG Display is een bekend elektronicabedrijf uit Zuid-Korea dat zich vooral richt op het maken van LCD-panelen. Het is tevens 's werelds grootste bedrijf dat LCD en andere soorten panelen produceert. L…

Zuid-Koreaans bedrijf SK Hynix Inc

SK Hynix Inc. is een bedrijf dat chipkaarten, maar vooral geheugenkaarten produceert. Ze zijn zowel fabrikanten als leveranciers op dit gebied. Dit Zuid-Koreaanse bedrijf is ook het op één na (Samsung…
Gepubliceerd door Belegger op 21-01-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/KOSPI_Index
Schrijf mee!