Beleggen in bouwbedrijven
Het vervaardigen van infrastructuurprojecten waaronder rijkswegen, spoorlijnen en bouwwerken behoren tot de bouw. Daarnaast behoren ontwikkelingsprojecten waaronder kantoren, bedrijfspanden en woningcomplexen ook tot de bouw. Deze projecten worden behandeld door bouwbedrijven, waarbij grote bouwprojecten meestal worden behandeld door beursgenoteerde bouwbedrijven.
Economie
De samenhang tussen de bouw en de economie is dat beide conjunctuurgevoelig zijn. Wanneer er meer vraag is in de economie, is er meestal meer vraag in bouwprojecten. Hierdoor stijgt het aantal orders wat bouwbedrijven krijgen met bouwprojecten. Dit resulteert in hogere omzetten voor bouwbedrijven. Het tegenovergestelde vindt plaats wanneer de economie krimpt.
Beursgenoteerde bouwbedrijven
Beursgenoteerde bedrijven die behoren tot de peergroup bouw zijn:
- Bam Groep Koninklijke;
- Boskalis Westminster;
- Bouygues;
- Heijmans;
- Hochtief;
- Saint-Gobain;
- Skanska;
- VINCI.
Beleggen
In de bovenstaande bouwbedrijven is het mogelijk om erin te beleggen. Diverse brokers bieden de mogelijkheid om onder andere aandelen of CFD's (Contract for Difference) te verhandelen. Het verhandelen van aandelen is bij elk bovenstaand bedrijf mogelijk, echter is het verhandelen van CFD's niet bij elk bovenstaand bouwbedrijf mogelijk. Het kopen van aandelen geeft de belegger bepaalde zeggenschap van het bouwbedrijf. Waneer er winstuitkering plaatsvindt, kan de belegger dit ontvangen door middel van dividend. Het verhandelen van CFD's is een contract tussen twee partijen, waarbij er gewerkt wordt met een hefboomstructuur oftewel een marge. Hierdoor kan de belegger met een klein bedrag grote bewegingen realiseren. De gehele waarde hiervan hoeft daardoor niet geheel worden gefinancierd. Deze vorm van handelen brengt risico's met zich mee. Winsten of verliezen kunnen significant versnellen. Zowel bij aandelen als CFD's zijn kosten verbonden om te handelen. Deze kosten worden overgedragen aan brokers, waarmee de belegger belegt.