Belegger » Specials » Beleggen grondstoffen
No guts no glory

Beleggen in verschillende grondstoffen

Beleggen in verschillende grondstoffen Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Zo kun je niet alleen beleggen in aandelen, er zijn legio andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in vreemde valuta, obligaties of in grondstoffen. De mogelijkheden om te beleggen in grondstoffen zijn eindeloos. Zo kunt u bijvoorbeeld beleggen in grondstoffen zoals zand, klei, koffie, suiker, aluminium, goud, cacao, koper, ijzererts, granen, nikkel,katoen, grind, zink, platina, olie, aardgas en steenkool. Elk van deze grondstoffen heeft zo zijn eigen kenmerken en ook de vormen van beleggen zijn voor elk van deze grondstoffen anders. Er wordt bijvoorbeeld veel belegd in koffie, suiker en in staal. Deze grondstoffen zijn erg belangrijk voor onze samenleving.

Soorten grondstoffen

Er zijn dus veel verschillende soorten grondstoffen. De Engelse benaming voor grondstoffen is commodities. Grondstoffen zijn globaal onder te verdelen in twee hoofdcategorieën: hard commodities en soft commodities. Zo behoren koper, platina, olie, aardgas en goud tot de hard commodities. Tot de soft commodities behoren producten zoals koffie, granen, cacao, katoen, grind en steenkool.

Naast deze categorisering in hard en soft commodoties zijn er nog andere categorieën aan te wijzen. Zo kun je alle grondstoffen indelen in: landbouwproducten, metalen, edelmetalen en energie. Onder landbouwproducten worden grondstoffen verstaan die op het land verkregen worden zoals suiker, koffie, katoen en granen. De term metalen spreekt voor zich, hieronder worden grondstoffen zoals koper, nikkel, aluminium en zink verstaan. Edele metalen zijn zoals de naam al zegt “ edel”. Hiertoe behoren de metalen goud, zilver en platina. Als er gesproken wordt over energie, dan wordt er vaak gesproken over olie.

Beleggen in grondstoffen is populair

We leven in een consumptiemaatschappij en daardoor willen we iedere keer nieuwe producten kopen. Ook doordat de wereldbevolking snel groeit, stijgt de vraag naar deze producten. Om al deze producten te kunnen produceren, zijn er veel grondstoffen nodig. Deze grondstoffen worden vervolgens bewerkt en veranderd in complete eindproducten. Er zijn veel grondstoffen nodig om aan de groeiende vraag aan producten te kunnen voldoen. Door deze grote vraag zijn er veel grondstoffen nodig. Hierdoor raken de natuurlijke bronnen voor veel grondstoffen uitgeput en worden grondstoffen steeds schaarser. Als er een groot verschil is tussen de vraag en aanbod van bepaalde grondstoffen dan stijgt de prijs van desbetreffende grondstoffen ook. Als de prijs van grondstoffen stijgt of daalt dan heeft dit effect op de beurskoers van grondstoffen. De belegging in grondstoffen kan zo meer of minder waard worden en uw geld wordt dus ook meer of minder waard. Als u wilt gaan beleggen in grondstoffen dan kunt u door deze schommelingen in prijs winst maken of juist verlies leiden. Er zijn diverse grondstoffen en als u wilt gaan beleggen dan heeft u veel keuze.

Zoals in de inleiding al is genoemd, is het beleggen in koffie, suiker en staal erg populair. Als u hierin wilt beleggen dan moet u weten hoe u hierin kunt beleggen. Er zijn namelijk diverse manieren om te beleggen in grondstoffen zoals de directe manier of via een beleggingsfonds.
Beleggen in koffie

Beleggen in koffie

Koffie, in de volksmond ook wel een “ bakkie pleur” genoemd, is voor veel mensen belangrijk. Zonder koffie komen veel mensen de dag niet door, het sleept mensen door een werkdag heen. Het wordt op mee…

Beleggen in staal

Er zijn verschillende grondstoffen waar in kan worden belegd, een van deze grondstoffen is staal. Staal is een soort metaal waardoor het een hard commodity is. Wanneer u gaat beleggen in grondstoffen,…
Beleggen in suiker

Beleggen in suiker

Bij het horen van de woorden “ Beleggen en suiker” zul je misschien eerst denken aan zoete broodbeleg soorten zoals jam, appelstroop en chocoladepasta. Een andere associatie die veel mensen niet metee…

Hoe kunt u handelen in grondstoffen?

Grondstoffen, kunnen wij vandaag de dag eigenlijk nog wel zonder? Vergeet u niet dat onze samenleving zoals die er nu is, is opgebouwd met behulp van allerlei grondstoffen. Denkt u zich eens in. Wat a…
Gepubliceerd door Belegger op 30-04-2014, laatst gewijzigd op 15-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Woudloper, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Schrijf mee!