Belegger » Specials » Banken
No guts no glory

Beleggen in banken

Een bank is een financiële tussenpersoon die deposito’s accepteert. Deze deposito’s worden gekanaliseerd naar kredietverlening. Dit kan door lenen of indirect via de kapitaalmarkten. Een bank verbindt klanten die kapitaaltekorten hebben en klanten die een kapitaaloverschot hebben. Banken worden vanwege hun belang in het financiële systeem en de invloed op de nationale economie sterk gereguleerd in de meeste landen.

De geschiedenis van banken

De oorsprong van het moderne bankieren kan worden herleid tot de middeleeuwen en de vroege Renaissance Italië. Rondom de rijke steden in het noorden zoals Florence, Lucca, Siena, Venetië en Genua ontstonden de eerste banken. In de 14e eeuw werd vanuit Florence het bankieren gedomineerd door de families Bardi en Peruzzi. Hierbij werden in vele andere delen van Europa vestigingen opgericht.

De in het jaar 1397 opgerichte bank Banco Medici was een van de beroemdste Italiaanse banken. De Monte dei Paschi di Siena is de oudste nog bestaande bank. Deze bank werd opgericht in 1472. de Duitse 'Berenberg Bank van Hamburg' (1590) en de Zweedse 'Sveriges Riksbank' (1668) staan op de tweede en derde plaats.

Standaard activiteiten

Banken houden zich bezig met de volgende activiteiten:
  • verzorgen het betalingsverkeer voor hun klanten
  • kredieten verstrekken aan personen en ondernemingen
  • Betalen van cheques die ingewisseld zijn op de bank door de klanten
  • verzamelen van cheques die gestort zijn op lopende rekeningen van klanten
  • handel in vreemde valuta

Banken zijn actief op de geldmarkt en de kapitaalmarkt. Op deze gebieden worden er adviezen gegeven. Banken publiceren ook research op macro- en micro-economisch gebied.
Beleggen in de ING Groep

Beleggen in de ING Groep

ING groep N.V. is een Nederlandse financiële instelling die over de hele wereld haar activiteiten uitvoert. De afkorting ING staat voor Internationale Nederlanden Groep. Deze naam ontstond toen de Nat…
De bank Banco Santander

De bank Banco Santander

Banco Santander is een Spaanse bank. De bank maakt onderdeel uit van de Grupo Santander. In de Eurozone is Santander de grootste bank als het gaat om marktwaarde. Daarnaast is de bank ook één van de g…
De Deutsche Bank

De Deutsche Bank

De Deutsche Bank is een bank die wereldwijd opereert. De bank heeft meer dan 100.000 werknemers. De hoofdkantoren van de bank bevinden zich in Deutsche Bank Twin Towers in Frankfurt. De Deutsche bank…
Gepubliceerd door Belegger op 25-06-2014, laatst gewijzigd op 25-06-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bank_(financi%C3%ABle_instelling)
Schrijf mee!