Belegger » Specials » Beleggen in edelmetalen
No guts no glory

Edelmetalen op de beurs

Edelmetalen op de beurs Edelmetalen zijn niet meer weg te denken van beurzen. Deze metalen worden gebruikt voor tal van producten, variërend van industriële machines tot sieraden. Hun waarde verschilt per dag en edelmetalen worden langzaamaan schaarser, waardoor hun waarde stijgt. Dat maakt edelmetalen interessant voor beleggers.

Wat zijn edelmetalen?

Edelmetalen zijn metalen die niet aangetast kunnen worden door oxidatie. Oxidatie is een chemisch proces waarbij een stof (reductor) elektronen afgeeft aan een andere stof (oxidator) waarbij het oxidatiegetal van de reductor toeneemt. In begrijpelijke taal: oxidatie is een reactie met zuurstof. Edelmetalen reageren dus niet met zuurstof.

Edelmetalen als ruilmiddel

Edelmetalen werden vroeger, toen er nog geen briefgeld bestond gebruikt als ruilmiddel. Vooral goud en zilver werden daarvoor gebruikt. De waarde van edelmetalen was redelijk stabiel. Door die stabiele waarden was het mogelijk om edelmetalen als geld te gebruiken. Na de introductie van briefgeld werd de waarde van valuta nog steeds gerelateerd aan de waarde van zilver en goud.

Beleggen in edelmetalen

Via online handelsplatformen is het mogelijk om te beleggen in edelmetalen. Echter is het raadzaam dat men zich eerst verdiept in edelmetalen en de huidige koerswaarden alvorens men een belegging doet. Het is dan beter mogelijk om de koers te voorspellen.
Zoals vermeld in de inleiding is beleggen in edelmetalen aantrekkelijk omdat de schaarste van deze metalen de waarde ervan opschroeft. Ook hebben edelmetalen gunstige fysieke eigenschappen. Daardoor zijn ze dus aantrekkelijk om te gebruiken bij de productie van een scala aan totaal verschillende producten. Daarnaast is de waarde van edelmetalen niet onderhevig aan zaken als inflatie en dergelijken, wat beleggen in edelmetalen interessanter maakt dan beleggen in aandelen van bedrijven bijvoorbeeld.

De edelmetalen

Hieronder is een lijst weergegeven van de belangrijkste edelmetalen waarin men kan beleggen:
 • Platina
 • Goud
 • Zilver
 • Rhodium
 • Osmium
 • Palladium
 • Iridium
 • Ruthenium

Beleggen in edelmetalen: Koper (2015)

Naast standaard beleggingen kan men ook beleggen in edelmetalen en dan specifiek in koper. Koper wordt ook wel het nieuwe goud genoemd en de prijzen zijn anno 2015 enorm gedaald, wat het aantrekkelijk…
Beleggen in edelmetalen: palladium

Beleggen in edelmetalen: palladium

Goud, zilver, koper, platina: allemaal edelmetalen die bij vrijwel iedereen bekend zijn. Echter wordt palladium vaak vergeten, een edelmetaal dat onder het grote publiek vrij onbekend is. Vreemd, aang…

Gouden bergen in het verschiet

Goud wordt al sinds vroeger in verband gebracht met geld en rijkdom. De reden hiervoor is dat er signalen zijn dat in de 26e eeuw v.Chr. goud al gebruikt werd als betaalmiddel. Goud wordt ook wel gezi…
Zilver op de markt

Zilver op de markt

Zilver, ofwel ‘poor man’s gold’, is een edelmetaal dat ver voor onze jaartelling werd gebruikt als betaalmiddel. Dit edelmetaal heeft dezelfde kenmerken als goud: het is zeldzaam en corrosiebestendig.…
Gepubliceerd door Belegger op 07-10-2015, laatst gewijzigd op 14-10-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istara, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Edelmetaal
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxidatie
 • https://beleggen.info/grondstoffen/edelmetalen-belegging
Schrijf mee!