Buitenlandse beurzen
Op een effectenbeurs worden effecten zoals aandelen en obligaties verhandeld. Via de handelsfaciliteit kunnen kopers en verkopers hun waardepapieren aan elkaar aanbieden. Een effectenbeurs maakt ook de uitgifte van nieuwe effecten mogelijk. Er kan alleen in effecten worden gehandeld als deze aan een bepaalde beurs genoteerd staan. Vroeger vond de handel in effecten plaats op een fysieke plek, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. De meeste effecten in de westerse wereld worden tegenwoordig via elektronische netwerken verhandeld.
Methodiek van handelen
Alle effectenbeurzen begonnen in de tijd zonder snelle computers met een handelssysteem van open outcry. Dit is een communicatiemethode die handelaars op de effectenbeurs gebruiken.
De beurs van New York Stock Exchange maakt als een van de weinige overgebleven moderne beurzen in de aandelenhandel nog gebruik van een open-outcrysysteem met een hybride systeem dat schermhandel met vloerhandel probeert te combineren.
Elektronische netwerken
Met behulp van elektronische netwerken hebben ondernemingen nieuwe effectenbeurzen opgericht. Hierdoor kan er buiten de traditionele effectenbeurzen gehandeld worden. Deze handel is in de Verenigde Staten sinds 1998 toegestaan en heeft daarom een groot invloed gehad op de Verenigde Staten. In Europa ontstaan er ook steeds meer effectenbeurzen naast de traditionele instellingen.
Top 10 beurzen
In 2011 behoorden de volgende beurzen tot de grootste van de wereld door marktkapitalisatie:
- New York Stock Exchange (NYSE)
- NASDAQ OMX
- Tokyo Stock Exchange
- London Stock Exchange
- Shanghai Stock Exchange
- Honk Kong Stock Exchange
- Toronto Stock Exchange
- BM&F Bovespa
- Australian Securities Exchange
- Deutsche Börse