Belegger » Specials » Chemiebedrijven
No guts no glory

De succesvolle chemie-industrie

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn chemiebedrijven ondernemingen die chemische producten produceren of verwerken. Denk daarbij aan de productie van bijvoorbeeld verf, kunststof en plastic. Deze industrie is zeer belangrijk voor de Nederlandse economie. De omzet bedroeg omstreeks 2013 bijvoorbeeld 60 miljard euro en biedt werk aan 57.000 personen. Tevens is bijna 20 procent van de Nederlandse export voor rekening van de chemie-industrie.

De Nederlandse chemische industrie

Na Duitsland en Frankrijk is Nederland de grootste chemieproducent qua omzet van Europa. Tevens is de chemische bedrijfstak de op één na grootste sector in Nederland. Alleen de voedings- en genotsmiddelenindustrie is groter. Ook wereldwijd heeft Nederland een aanzienlijk aandeel in de chemische industrie. Dat blijkt uit het exportcijfer van, zoals reeds vermeld, twintig procent. Nederland exporteert zelfs meer op het gebied van chemie dan een handelsland als Japan. Vooral de terreinen basischemie, biotechnologie, voedingsingrediënten, coatings en high-performance materialen hebben Nederland internationaal op de kaart gezet als chemieland.

Nederland kan uitblinken op het terrein van chemie dankzij onder andere het gunstige vestigingsklimaat. Belangrijke grondstoffen zijn hier beschikbaar of kunnen gemakkelijk worden aangevoerd via bijvoorbeeld de haven van Rotterdam. Ook zijn er directe lijnen tussen de belangrijkste chemiebedrijven in Nederland en die in België, Duitsland en Noord-Frankrijk.

Branchevereniging

De VNCI is de Nederlandse branchevereniging voor de chemische industrie. Deze vereniging komt al ruim negentig jaar op voor de belangen van haar leden. Anno 2015 zijn er zon 100 leden en donateurs aangesloten. De branchevereniging is woordvoerder van de chemie-industrie in Nederland. Daarnaast worden alle bedrijven die lid zijn vertegenwoordigd in werkgroepen van verschillende ministeries, organisaties en belangenverenigingen.

Opleidingen

Er zijn meerdere opleidingen waarmee men zichzelf kan voorbereiden op een baan in het werkveld van de chemische industrie. De belangrijkste is natuurlijk de opleiding Chemie. Andere vergelijkbare opleidingen zijn:
 • Applied Science
 • Bio-informatica
 • Biologie en medisch laboratoriumonderzoek
 • Biotechnologie
 • Chemische technologie
 • Forensisch onderzoek
 • Mens en Techniek | Gezondheidszorg Technologie
 • Milieukunde

Beleggen in chemiebedrijven

Een aantal wereldwijd opererende chemiebedrijven zijn beursgenoteerd. Dat houdt in dat het mogelijk is om in aandelen van deze bedrijven te handelen. Bekende Nederlandse bedrijven die beursgenoteerd zijn, zijn AkzoNobel en DSM. Maar ook het grote Amerikaanse bedrijf Dow Chemical is zeer actief in Nederland. Grote beursgenoteerde spelers op het gebied van chemie die niet in Nederland zijn opgericht, zijn BASF en Bayer.

Chemiebedrijf Dow Chemical

Dow Chemical is een internationaal chemiebedrijf dat in Amerika is opgericht. Het bedrijf behoort tot één van de grootsten in zijn soort. De nettowinst van het bedrijf bedroeg omstreeks 2015 1,3 milja…

Koninklijke DSM N.V

DSM is een Nederlands chemiebedrijf. Het bedrijf is in meerdere landen actief en heeft honderden vestigingen over de hele wereld. DSM heeft een hoofdkantoor in Heerlen, dat sinds 2014 aangestuurd word…
Multinational Akzo Nobel

Multinational Akzo Nobel

AkzoNobel is een Nederlands chemiebedrijf dat zich bezighoudt met de productie van verven, lakken en speciale chemische producten. AkzoNobel is als multinational actief in meer dan 80 landen en is wer…
Gepubliceerd door Belegger op 11-11-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • http://www.beurs.nl/dossier/13/chemie
 • https://www.vnci.nl/over-vnci/vereniging
 • https://www.vnci.nl/chemie/beschrijving-sector
 • http://www.encyclo.nl/begrip/chemiebedrijf
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chemische_industrie
Schrijf mee!